2015. február 17., kedd

GM6...és ami mögötte van.








Kedves Olvasó!

Meglehetősen ritka bejegyzéseim számát próbálom szaporítani. Nem növények képeit osztom meg, sokkal inkább egy gondolatomat, mely a közelgő tavasz, illetve az  átültetések időszaka előtt lassan aktuális lesz. Talán idetéved egy szakavatott, aki a kellő tudása alapján választ ad a felmerülő kérdésekre. 
De kezdjük az elején....

Bonsai ültető közeg. 
Kellően víztartó, laza szerkezetű, légáteresztő stb. ezt talán mindenki tudja.
AKADAMA. A közeg, melyet mi kezdők, csak kellő tisztelettel emlegetünk.Mert drága, mert félünk tőle. Mi lenne, ha a szárított agyag helyett más szerves anyagból kinyert közeggel próbálkoznék?
És itt lép be a GM6. 

Talán néhány szót róla.

A GM6 keletkezése a következő:
Cégünk foglalkozik kukoricacsutka feldolgozással.
- A száraz kukoricacsutkát (bevizsgált, toxin mentes) kalapácsos darálókkal ledaráljuk. Ez ipari méreteknél 75 kW-os villanymotorokkal hajtott daráló, 1 előtörő, majd egy finom daráló.
- Ezt az aprítékot egy légosztályozó szekrényen átvezetjük. Itt ketté válik a csutka piros része, illetve a puha bél (ezt mi könnyű frakciónak hívjuk), illetve a nehéz közép gyűrű (ez az u.n. kemény frakció).
Mennyire kemény ez az anyag? Hát kérem az 5 mm-es fúvató csövet nagyon hamar elkoptatja. Ezért használják fémszórásra is sörét helyett, mert környezetbarát, és olcsóbb is.
- Aztán a "nyers" kemény frakció egy malomüzembe kerül.Itt hengerszékeken tovább roppantjuk, majd egy oszlopos lengő szitába kerül.
- A szitagép "berostázásának" méretei alapján választódnak ki a méret frakciók. És ezekből az egyik a GM6.(megérkeztünk....)
- Méret specifikációja: 4,5-6 mm körüli átmérő.
Tulajdonságait tekintve a mérete majdnem homogén.Teljesen pormentes. Természetes anyag, szabadban 2 év alatt teljesen lebomlik.
Mi lenne, ha ebbe ültetnék növényt?

A receptúra amire gondoltam:

50% GM6
10% LIAPOR
10% tőzeg
10% ZEOLIT
20% virágföld.

Talán, a lassú lebomlás miatt kicsit több Nitrogénre lenne szükség.Bár én nem használok műtrágyákat, mióta eszetlen módon több növényem gyökerét elégettem.
Inkább a granulált csirketrágyát részesítem előnyben.
Kicsit több kell, de szerintem nyerek a közeg lazasága miatt. 
A növényeket drótozással a tálba rögzítenem kell -ami bevallom eddig nem volt szokásom- .
A gyökeresedés a rögzített növény esetén előre láthatólag intenzívebb lesz.
Szükségem is lesz efféle tapasztalatokra, mert a shohin világa egyre jobban foglalkoztat.
(néhány növény, mely ez irányba lesz nevelve), már "előkészületi fázisban van.

Véleményeket, ötleteket, tapasztalatokat, építő jellegű kritikákat szívesen vennék.