2009. december 24., csütörtök

MINDEN KEDVES OLVASÓNAK BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET, ÉS SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

2009. december 23., szerda

Punica granatum bonsai

Szimon Csabánál tett látogatásom során tettem szert erre a gyönyörű kis fára.Olyan személyiséggel találkozhattam ismét, aki megmutatja, merre is vezet az az út amin elindultam, és aminek még igen csak az elején járok.Sok újat tanultam, azon kívül, hogy gazdagabb lettem egy fával, olyan csodás növényeket láthattam, aminek sokáig a hatása alatt álltam.Jóleső érzés az, hogy híres bonsai neveléssel foglalkozó szakemberek nem a titkolózásba burkolóznak, és a régi "old meg magad" felfogást követik, hanem a kezdőket felkarolva maximális segítséget adnak.

Ez a kőre ültetett fa 3 éve volt átültetve, így tavasszal szükség lesz újabb átültetésre.Azt hiszem egy kicsivel nagyobb tálat kap, hogy tudjon még nőni.Talán a gyökerek irányát is alakítanom kell majd.
Még azon is töröm az agyam, ha tudnék vennei valami szép kis sziklát, akkor azt is lecserélem, de ennek kitalálására még van egy kis időm...
Remélem egy mattabb zöld ovális tálban szépen fog majd érvényesülni a fa.

Ficus Kinky alakítás 1.

Az OÁZIS kertészet boltjában akadtam erre a szép kis növényre, kellemesnek mondható 1500 forintos áron.Látszik rajta, zsúfoltan utazott, a hosszú ágai rendesen meg vannak hajolva.Egy zavaró vastag ágat el kellett távolítanom, mert megsérült, és a törzset is takarta volna.A levágott darabokat némi szikkasztás után vízbe tettem, hátha meggyökeresedik.
Nem akartam egyszerre készre metszeni, meglátom hogy reagál a növény a ritkításra.
Természetesen a gyökerek kezdenek kinőni a cserépből, így kora tavasszal az átültetés sem maradhat el, némi gyökérmetszéssel.
MINDEN KEDVES OLVASÓNAK BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!